בניית חברה אורכת זמן רב ודורשת השקעה של הרבה מאוד כסף, אנרגיה, זמן ובעיקר אהבה. כאשר החברה נקלעת לקשיים כלכליים והיא עומדת תחת מתקפה של פניות נושים, מכתבי התראה או חשיפה לעיקולים, יש רבים שמרימים ידיים, אך האמת היא שאפשר לנסות ולהציל את החברה ולצאת לדרך חדשה באמצעות הסדר חובות.
המשק הישראלי עובר לא מעט שינויים בשנים האחרונות. אפשר לראות את נקודת השינוי הזאת בתקופת הקורונה שגרמה לשינויים של ממש בעולם העסיקם בכלל ובשוק העבודה בפרט ובהמשך הייתה גם בעלת השפעה על עליות המחירים וכוח העבודה שיצרו יוקר מחייה ברמות גבוהות מאוד.
אחת ההשפעות הן על חברות שהיו בריאות וחזקות לפני מספר שנים ובשנה או שנתיים האחרונות החלו לצבור הפסדים, להיקלע לסחרור של הלוואות או הוצאות שאינן יכולות להחזיר כמו שעשו קודם לכן ואז מגיעים מכתבי התראה, עיקולים ושאר צרות מצד הנושים. במקרים רבים בעלי החברה נטלו הלוואות מהבנק כדי לעמוד בהוצאות והתחייבות מול הנושים שלהם והם כעת דווקא בחוב מול הבנק ולא מול נושים אחרים.
הפתרון הטוב ביותר עבור מי שמחפשים להציל את החברה שבנו בעמל רב, לעתים לאורך שנים ארוכות, הוא באמצעות הסדר חובות מול הבנק שיעניק לחברה שקט תעשייתי ואפשרות לשיקום כלכלי.
מהו הסדר חובות מול הבנק?
הסדר חובות מול הבנק מורכב ממספר צעדים שיש לנקוט כדי להציל את החברה ממצב של הקפאת הליכים בחברה או סגירה שלה לחלוטין.
ההסדר מורכב משני פעולות הכרחיות להצלחה שלו:
- הפחתה של סכום החוב (תספורת)
- הארכה של משך תשלום החוב (פריסה)
לעתים יש הסכמה על אחת מהפעולות הללו אך לרוב השאיפה היא להגיע להסכמה על שילוב שלהם יחדיו.
איך מתנהל הסדר חובות?
הסדר חוב עובד בד"כ בצורה די סדורה באמצעות עורך דין חדלות פירעון שילווה את החייב.
ראשית מומלץ להגיע להסכמה על העברת סכום כסף ראשוני מהחייב לבנק. סכום זה יכול להוריד את סף החובות שלהם לבנק ולהקל על קבלת החלטות של "רצון טוב" של הבנק להגיע מול החייבים להסכם הזה.
לאחר מכן יש להציג לבנק ניירת המציגה בשקיפות את מצב העניינים בחברה ומדוע היא מתקשה לעמוד בהחזרים של ההלוואות שלה או למסגרת האשראי שקיבלה מהבנק. על פי המסמכים הללו אפשר יהיה להגיע להסכמות על הפחתה של גובה החוב ופריס המחדש שלו לתשלומים רבים ככל שניתן.
מדוע שהבנק יסכים לכך?
הבנק יודע שהאפשרות האחרת שיש לחברה היא הכרזה על הליכי חדלות פירעון (פשיטת רגל). במקרה כזה הסיטואציה מורכבת וארוכה הרבה יותר. כמו כן לבנק יהיו הוצאות רבות על ייצוג משפטי וכדומה. על כן לעתים שווה לבנק לבוא לקראת בעלי החברה ולהסכים להסדר חובות שיחסוך לו זמן, מאמצים וספק לגבי יכולת גביית החוב שלו.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Legal Help – עו"ד לענייני פשיטת רגל בחיפה אשר מעניק ליווי, ייעוץ והגנה משפטית לחברות בע"מ, תאגידים ועסקים אשר נקלעו לקשיים כלכליים.